Daniel swedin Aftonbladet

På två år har antalet sjukfall ökat med 35 procent. Det visar en rapport från Försäkringskassan som radions Eko­nyheter presenterade i går. Det är ett trendbrott efter ett decennium med minskad sjukfrånvaro.
I drygt tio års tid har sjukfrånvaron minskat snabbt och 2010 låg den på en rekordlåg nivå. Vad hände egentligen ­under de där åren?
Psykisk ohälsa vanligast
Enklast är det väl att beskriva det som en massiv politisk kampanj med syftet att göra det svårare att vara sjukskriven. Det tog fart under den förra socialdemokratiska regeringen med en politik som ­utgick från att svenska folket består av fuskande lättingar som sjukskriver sig till höger och vänster. Nu skulle det bli ­svårare att få sjukersättning.
De tuffa tagen blev ännu lite tuffare och retoriken skruvades upp när regeringen Reinfeldt tillträdde och i dag har drygt 65 000 personer utförsäkrats från sjukförsäkringen. Inte för att de har blivit ­friska. Inte för att de mår bättre. Utan för att deras sjukdagar har tagit slut. Att ­antalet sjukskrivna minskat under de förutsättningarna är ju ingen överraskning.
Värst bland kvinnor
Men nu vänder det alltså upp igen. ­Totalt sett har antalet sjukfall per månad ökat från 100 000 fall år 2010 till 135 000 under år 2012. En ökning som fortsätter också i år. Ett tecken på att den tuffa ­politiken där folk ska skärpa sig och gå till jobbet har nått vägs ände.
För när sjukskrivningarna nu ökar så gör de det allra mest bland kvinnor och den vanligaste diagnosen är psykisk ­ohälsa. Enligt regeringskansliets siffror så har andelen sjuka med psykiska diagnoser gått upp från 29 procent till 37 ­procent på knappt tio år.
Brister i hälsoarbetet
Stress, press och förändrade villkor i arbetslivet gör människor sjuka. Sam­tidigt brister både det förebyggande hälso­arbetet och rehabilitering. I dag får bara drygt hälften av LO-kvinnorna tillgång till företagshälsa. Enligt Karolinska institutets utvärdering av rehabiliteringsgarantin konstateras att behandlingarna som riktats mot sjukskrivna ­inte påverkat deras sjukfrånvaro.
Fusket var falskt
2010 kom boken ”Kampen om sjuk­frånvaron”. I den visade forskaren Björn Johnson att hela diskussionen om fusk i sjukförsäkringen byggde på felaktigheter. Svenskarna okynnessjukskrev sig inte, men rehabiliteringen hade havererat och de långtidssjukskrivna blev sjukskrivna allt längre.
Det är dags att vi börjar prata om arbetets innehåll, rehabilitering som fungerar och förebyggande hälsoarbete i stället för att jaga sjuka.
Daniel Swedin


Kommentarer
Tommy

sv: Tack så jätte mycket!

Haha, jag skrattar när jag läser din kommentar!
Det är så jag vet att det är, det är så det ska bara, att den perfekta mamman ska ge sina mat skräpmat ibland, en korv till mellis på ica Maxi.
Många tycker att jag borde strunta i detta med den perekta mamman har hittat min blogg och tycker och tänekr, men jag kan inte låta bli, jag måste ge igen på dessa "påhittemammor" som lever i en värld som jag vet inte finns.

Dina ord värmer och fortsätt, jag håller på er mammor som talar om hur livet som mamma/ förälder är!

Stor kram fina du!

2013-03-28 19:32:11
URL: http://tommytott.se

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0